Idee Vermooooiers CorOjá Challenge

Doel

Een grote groep mensen actief maken rond het vermooien van de wereld, met als aanleiding de Coronacrisis en het Manifest van 170 wetenschappers.

Kern van de activiteit

Via Linkedin en evt. andere social media gaan we kennissen uitnodigen om mee te doen aan de Vermooooiers Corona CorOjá Challenge en zelf ook weer minstens twee anderen uit te nodigen. Als 50 Vermooooiers dat lukt bij 5 mensen hebben we er al 250, als die en volgenden er gemiddeld 2 bij trekken, zitten we snel op duizenden mensen… Er is wel momentum denk ik. Heb zitten kauwen op de naam, kroonluchter vind ik niet zo mooi, als Corona als negatief wordt gevoeld, zou CorOjá, met O já als duider van een nieuw inzicht als positief gezien kunnen worden. Is bovendien een nieuw woord volgens Google, dus zit niemand in de weg.

Dat betekent dat we mensen op Linkedin uitnodigen om te delen wat zij door/dankzij Corona nu ZELF blijvend anders zijn gaan doen of zien waar hun wereld mooier van wordt. Als inspiratie geven we op onze website de waarden van Vermooooiers, met name Medemenselijkheid en Omgevingsverantwoordelijkheid.

Dit wordt individueel en groepsgewijs bijgehouden op vermooooiers.org en er wordt flink over gedeeld en gesproken op social media. Linkedin. Daarbij is belangrijk dat er een rode draad zichtbaar wordt, zodat mensen het herkennen.

Wie meedoet, krijgt een Vermooooiers Certificaat of dergelijk. plek in het boekje dat Vermooooiers gaat uitgeven, in elk geval een e-book, mogelijk een hardcopy als er voldoende belangstelling lijkt.

Het moet voor iedereen behalve vervuilers fun zijn, geen zure of betweterige of vingerwijzerige of vaagspirituele uitstraling hebben. Hoe krijgen we die fun? Als we nou ieder vragen om een selfie of foto van afstand tegen de blauwe of iets minder blauwe lucht te maken met eventueel hun voorwerp in de hand omhoog als het Vrijheidsbeeld, dan ontstaat er een serie soortgelijke beelden die opvallen. De blauwe lucht mag symbool staan voor de schone lucht die we dankzij Corona hebben.

Technisch: Het moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Daarom mensen laten posten en anderen uitnodigen via Linkedin. Ik heb nog onderzocht of we een groep of dergelijke kunnen maken, maar groepsberichten komen alleen bij de leden, te ingewikkeld dus. Ieder moet een tag opnemen naar de website vermooooiers.org, daar staat basisinfo. Als mensen in de post daarnaast de tag #Corojá opnemen, kan ieder alle bijdragen vinden. Die kan ik dan eventueel op de website zetten, maar als het echt storm loopt ga ik daar heel erg spijt van krijgen, want dat kost best veel werk, dus eerst maar eens aanzien of ‘t gaat lopen.

Als het aanslaat, kunnen we met die groep mensen nieuwe acties bedenken.

We hoeven geen voorbeelden te noemen, als we met z’n zevenen starten, zijn er al een aantal…:)

Voorbeelden

O Ik ga lokale groenten kopen

O Ik ga minstens 80% minder vlees eten

O Ik ga sociaal vrijwilligerswerk doen

O Ik ga sociale projecten financieel steunen

O Ik ga een goed doel financieel steunen

O Ik ga mijn werkgever bewegen om milieuvriendelijker te werken

O Ik ga mijn werkgever bewegen om medemenselijker te handelen

O Ik ga minstens één dag extra thuis werken

O Ik ga mijn kantoorwerknemers minstens één dag thuis laten werken

O Ik ga mijn leerlingen minstens één dag thuis laten studeren

O Ik ga minstens 80% minder vliegen

O Ik ga elektrisch rijden

O Ik ga minstens 80% minder voedsel van buiten Nederland kopen

O Ik ga minstens 80% minder zuivel kopen

O Ik ga minstens 80% minder dieren voor mij laten doden

O Ik ga minstens 80% minder producten van buiten Europa kopen

O Ik ga minstens 50% tweedehands kleding kopen

O Ik ga zonnepanelen aanschaffen

O Ik ga meer in Nederland op vakantie

O Ik stap over van de auto naar het OV

O Ik ga 25% biologische voeding kopen

O Ik ga afstanden onder 5 km per fiets doen ipv per auto

O …

Ter inspiratie verwijzing naar een Voetafdrukwebsite