trainer/ coach/ teamontwikkelaar
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Trainingen:

Narratieve coaching

Narratieve coaching is een coachingsvorm, waarbij naast allerlei gangbare coachingstechnieken ook vertel- en verhaaltechnieken ingezet worden. Iedereen is namelijk de held in zijn eigen verhaal. In ieder goed verhaal komen monsters en draken voor of raakt de held de weg kwijt. Of de held moet keuzes maken, waarvan hij op dat moment totaal niet overziet, wat die keuze voor gevolgen heeft in de rest van het ‘verhaal’. Dit geldt ook voor jou in jouw leven.

Als ik jou coach, kijken we samen naar de elementen uit jouw eigen persoonlijke verhaal. We leggen die naast de elementen uit de Reis van de Held. De ‘monsters en draken’, die in jouw leven een rol spelen, komen dan in een ander daglicht te staan. De draak heeft nog steeds zeven koppen -om de metafoor uit de verhaaltechniek nog even door te voeren- maar samen bekijken we de verschillende perspectieven en mogelijkheden, die jij voor handen hebt om jouw draak te verslaan. Want weet dat iedere draak een schat bewaakt en de held heeft die schat nodig om verder te komen op zijn reis. Ook jij kan die schat gebruiken in jouw leven. Samen ontdekken we wat die schat voor jou inhoudt, wat die schat betekent en hoe jij ‘m kan inzetten in de rest van jouw leven.

Duur van de Reis

Ieder coachingstraject is verschillend, juist omdat jouw verhaal centraal staat. Gemiddeld duurt een coachingstraject 4 – 6 sessies van ongeveer 1,5 uur, waarbij we één op één werken aan de thema’s die jij zelf aandraagt. Hebben we aan het eind meer tijd nodig? Prima dan verlengen we onze gezamenlijk reis.

Je betaalt per keer, of je nu particulier bent, of dat je vanuit de organisatie waar je werkt, dit coachingstraject volgt.

Volg je dit traject vanuit je werk in samenspraak met je leidinggevende of met je bedrijfsarts? Dan is de start van het traject in de vorm van een drie-gesprek tussen je leidinggevende, mij en jou, of tussen je vertrouwenspersoon, bv de bedrijfsarts, mij en jou. Je werkgever betaalt  tenslotte dit traject voor je, dus het is dan ook van belang dat we samen helder hebben wat hij of zij verwacht dat onze reis samen oplevert. Maar weet en blijf je realiseren, dat jij en echt alleen jij, bepaalt hoe jouw reis verloopt. Jij bent en blijft de held van je eigen verhaal!

Samen op reis?

Ben je benieuwd of ik je verder kan helpen op jouw reis? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.

Ieder coachingstraject start altijd met een intakegesprek. In dit gesprek verkennen we samen of ik op dit moment de juiste reisgenoot ben voor je. In coaching is het eigenlijk heel simpel: we moeten een klik hebben samen, anders bereiken we nooit onze bestemming.

Op basis van het intakegesprek maak ik een offerte, zodat je ook weet wat onze gezamenlijke reis je gaat kosten. Ik ga bij deze offerte uit van 4 – 6 bijeenkomsten, maar zoals gezegd: je betaalt per keer.

Wil je samen met mij op reis? Dat kan! Je kan mij een mailtje sturen via info@vertelvrouwe.nl of je vult het onderstaande aanmeldingsformulier in, dan bel ik je voor een afspraak voor het intakegesprek.

 

Coaching van jouw (bedrijfs)verhaal

Ben jij ondernemer en wil je aan de slag met je bedrijfsverhaal? Heb je een nieuw product of dienst en zoek je een naar de juiste woorden en beelden om in je promotiemateriaal te gebruiken?

Of ben je werkeloos en op zoek naar nieuw werk. Vind je het lastig om onder woorden te brengen hoe jouw droombaan eruit ziet? Wil het solliciteren daarom maar niet lukken?

Draai je niet lekker op j werk en zou je eigenlijk iets anders willen, maar weet je niet precies wat?

Tijdens de individuele coaching op jouw verhaal ga ik 1 op 1 met jouw verhaal aan de slag.

Ieder goed verhaal is opgebouwd uit 3 lagen. Deze opbouw is te vergelijken met een appel. De buitenkant –de schil- van je verhaal is de uiterlijke vorm. Hoe vertel je je verhaal, bv als een presentatie, een website, een vlog, etc. Het vruchtvlees is de inhoud, het wat van je verhaal, de woorden en beelden die je gebruikt. De kern – de pitten- van je verhaal is waarom je je verhaal vertelt. Dit is de verbinding met jezelf, maar ook met je doelgroep aan wie je het verhaal vertelt.

Als je in de voorbereiding op je verhaal aan deze drie lagen aandacht besteedt, ontstaan er bouwstenen waarmee je je eindproduct vorm en inhoud kan geven, maar waardoor je ook altijd in verbinding blijft met jezelf en met je klant.

Bouwstenen van je verhaal

Aan het eind van de één op één sessie heb je een aantal bouwstenen in woord en beeld, waarmee je je verhaal –in welke vorm dan ook- kan opbouwen. Daarnaast werken we naar een eerste versie van je verhaal op papier en/of naar een aantal korte verhalen in een eerste vorm die je voor de eerste promotie doeleinden kan gebruiken.

We focussen deze keer op het ‘geschreven’ verhaal in woord en beeld. In een later stadium kan je met dezelfde bouwstenen nog een promotiefilmpje maken en eventueel je verhaal in presentatievorm verder uitwerken. Ik kan dan aanvullende ondersteuning bieden door middel van vertel- en presentatietechnieken.

Voor wie is individuele coaching van jouw verhaal?

Coaching van jouw verhaal is geschikt voor

 • ondernemers
 • zzp’ers
 • werknemers die loopbaancoaching willen
 • werkzoekenden op zoek naar een passende baan
 • eenieder die aan de slag wil mijn zijn of haar verhaal

Inhoud & duur coaching van jouw verhaal

Natuurlijk is de inhoud en de duur van de coaching van jouw verhaal afhankelijk van de vraag die je hebt en het einddoel dat je wilt behalen. Om het goed af te ronden duurt het gemiddeld 3 – 9 uur, verdeeld over verschillende bijeenkomsten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De rode draad van jouw verhaal
 • Bouwstenen voor je verhaal
 • De (archetypische) beelden die bij jouw verhaal horen
 • (basis)verhaallijn voor je verhaal
 • Verbinding met de verhalen die jij al in je koffer hebt (droomverhalen, retro-verhalen, ed)
 • Jouw logline
 • Verhaal- en verteldoelen

Investering

Omdat dit traject per definitie maatwerk is, is ook de investering maatwerk. Ben je geïnteresseerd, neem contact met mij op via info@vertelvrouwe.nl.

Subsidie door middel van coachingsvoucher
Woon je in de provincie Overijssel en ben je startende ondernemer, dan kan je gebruikmaken van een coachingsvoucher.

Dit is een regeling voor startende ondernemers die hun ondernemerskwaliteiten en vaardigheden willen verbeteren.  Het is heel laagdrempelig, je hoeft bijvoorbeeld geen rapportage op te leveren. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Als de provincie akkoord is, betaal jij slechts €100,= en krijg je €1.100,= aan vertel- & verhaalcoaching om je bedrijfsverhaal sterk neer te zetten.
Meer informatie vind je op:  http://www.overijssel.nl/loket/subsidies/@LzA/voucherregeling/

 

Dit verhaal heb ik verteld tijdens de begrafenis van mijn zus. Ik heb het zelf gemaakt op basis van enkele verhalen van Toon Tellegen, uit zijn boek ‘Misschien wisten zij alles’. De rode draad van het verhaal was de boodschap die voor mijn zus belangrijk was om door te geven aan haar dochter en aan alle andere kinderen. De dood is niet een definitief afscheid. Het is het begin van een andere manier van met elkaar in verbinding staan.

Kleine Beer schrok midden in de nacht wakker. Had ze gedroomd? Ze herinnerde zich geen droom, maar ze was wel bang en ze voelde zich alleen. Heel erg alleen… Ze rilde, terwijl ze het toch niet koud had. Ze voelde koude zweetdruppeltjes op haar voorhoofd en in haar hals.

Kleine Beer probeerde zich zo stil mogelijk te houden en te luisteren naar de geluiden van buiten. Misschien had er iemand geklopt of had er in de verte iemand gegild? Ze hoorde niets. Ze ging weer liggen, maar ze kon niet meer in slaap komen. Heel veel gedachten gingen door haar heen.

Ze dacht aan Grote Beer. Wat zou Grote Beer nu gedaan hebben? Grote Beer had haar altijd kunnen helpen, als ze ergens mee zat en nu kon dat niet meer. Grote Beer was er niet meer. Nu vroeg Kleine Beer zich in haar eentje af ‘hoe moet dit?’ en ‘waarom is dat?’en ‘wat gebeurt er later?’. Het waren vragen waar zij geen antwoord op wist. Vooral niet op die laatste vraag, die maar door haar hoofd bleef gaan: wat gebeurt er later?

Ze kon niets bedenken wat ook maar leek op een antwoord op die vraag. Wat is dat ‘later’?, dacht ze. Ze had het er wel eens met de Mier over gehad, maar die had zijn schouders opgehaald en gezegd dat hij nooit van later had gehoord en dat het dus wel niks zou zijn. Maar voor Kleine Beer was dat niet voldoende. De Eekhoorn had hem eens verteld dat ‘later’ het omgekeerde was van ‘vroeger’. Maar wat was ‘vroeger’ dan?

Het was een donkere nacht. Kleine Beer deed haar raam open om de donkere lucht op te snuiven en hier en daar tussen de wolken misschien een ster te zien. Grote Beer had altijd gezegd, dat als ze hier niet meer was, dat ze dan een ster was geworden. Als ster zou Grote Beer nog altijd dicht bij Kleine Beer blijven. Daarom hield Kleine Beer zoveel van de sterren. Daar ergens in de hemel was Grote Beer….

‘Wat gebeurt er later?’ vroeg Kleine Beer aan de sterren. Eén ster fonkelde even extra mooi. Zou dat Grote Beer zijn? Vast wel! Ik ben alleen maar ‘nu’, dacht Kleine Beer. ‘Nu’ kan ik horen. ‘Nu’ kan ik zien en voelen. ‘Nu’ kan ik vrolijk zijn, of juist verdrietig zo hier voor het raam in de nacht, tegenover de lucht en de sterrenhemel. Zou Mier gelijk hebben? Is ‘later’ misschien wel niets?

Kleine Beer dacht weer aan wat Eekhoorn gezegd had. ‘Later’ was het omgekeerde van ‘vroeger’. Bestond ‘vroeger’ wel of niet? Kleine Beer dacht van eigenlijk wel. Ze had allemaal mooie herinneringen aan Grote Beer….. en ook wel een paar minder mooie, maar dat gaf vast niet. Die herinneringen, dat was vast ‘vroeger’.

Kleine Beer kreeg een diepe frons op haar voorhoofd. Zo diep moest ze nadenken, maar ze voelde zich niet meer zo koud en alleen als eerst. Grote Beer was bij haar, dat voelde ze. Die ene ster daar, dat was ze vast! Kleine Beer zuchtte diep en blies met haar zucht een blad van de beukenboom de lucht in. Ze hoorde het ritselende blad in de verte wegzweven.

Ze herinnerde zich weer wat Grote Beer tegen haar gezegd had:

‘Er gebeuren ‘nu’ dingen in je leven, Kleine Beer, die je pas ‘later’ zult begrijpen.

Blijf in ‘later’ geloven! Verstop je ‘nu’ niet, en loop er niet voor weg. Het komt allemaal goed. Je zult het zien. Vertrouw me maar. ‘Vroeger’ was ik er om je een pleister te geven als je gevallen was. ‘Vroeger’, Kleine Beer, gaf ik je een kus tegen de pijn. ‘Vroeger’ konden we samen lachen en huilen, maar vanaf ‘nu’ zal ik altijd voor je schijnen en over je waken.

Kijk naar ‘later’ door mijn ogen, Kleine Beer! Kijk maar goed om je heen, je bent nooit alleen.

Kleine Beer zuchtte weer eens heel diep. Zij dacht aan Mier en Eekhoorn, aan Das, Ekster en Konijn, aan Olifant, Zebra en natuurlijk aan Paard en aan alle andere lieve dieren om haar heen. Grote Beer had gelijk. Zij was nooit alleen, zelfs nu niet in deze donkere nacht. Weer fonkelde er één ster extra mooi. Nu wist Kleine Beer het zeker: Dat was Grote Beer!!

Welterusten Grote Beer, zei Kleine Beer en tevreden ging ze slapen.