Drama- en StemtherapeutMoeiteloos, ongekunsteld en verbindend spreken.
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Moeiteloos, ongekunsteld en verbindend spreken - Een Nieuwe Kijk op Stem en Expressie 


Ben jij een 
(beheersende, zachte, schorre, hese, mompelende, hakkelende, harde, snerpende, fluisterende, ingehouden, (over)schreeuwende, schelle, hoge, overhaaste)  Lijdende Leider, Leraar of Spreker (to-be)

doe je je stinkende best;
vecht je om gehoord te worden,
serieus genomen te worden
en ben je daar helemaal klaar mee? 
Gespannen, gefrustreerd en doodmoe? 
Denk je erover te stoppen, uit dit werk te stappen? 

NIET DOEN: Je hebt zoveel kennis en passie te delen. Maar ga wel NU op zoek naar een Nieuwe Kijk. Een Nieuw Geluid. Voordat je helemaal opgebrand bent. 

Herontdek moeiteloosheid, flexibiliteit, speelsheid, in je stem en je ZIJN, en voel hoe dat je publiek/team/groep aanspreekt, motiveert en betrokken maakt en houdt. 

Hoe? 

Nou, bijvoorbeeld door 

Een StemAnalyse: een eerste onderzoek, met handige persoonlijke tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een mooi startpunt! 
Stem-Verdieping: een verdiepend traject (zie onderaan pagina StemAnalyse), waarin je stem (en dus jij) zich verder en verder ont-wikkelt. 
Stem en Overwicht: workshops en trainingen voor Leiders en Leraren die zoeken naar ontspannen leiderschap
GroepsSTEMming: workshops en trainingen voor Leiders en Leraren die grip willen krijgen op groepsdynamiek
Stem Werkplaats: verschillende Stemmige Workshops die op locatie gegeven kunnen worden - Een goed idee voor meer afstemming, vrijheid, moeiteloosheid en improvisatie in je team. Opdat het voor iedereen heerlijk is om op de werkvloer te zijn! 
Lees eens mijn Blog: vol nieuwe kijkjes, mogelijkheden, tips en aandachtspunten, vanuit mijn ervaring als dramatherapeut, stembevrijder/stemwerker.  

Of bekijk/beluister eerst eens mijn persoonlijke verhaal. Ik hoop dat mijn transparantie en openheid jou uitnodigt en inspireert om een zelfde zoektocht in te slaan, op weg naar vrijheid en moeiteloosheid. Als je liever leest, scroll even naar hieronder. Ik ben Jolanda Mulder, Stem en Expressie Therapeut. 

Uiten en gehoord worden
Al zolang ik weet is mijn stem belangrijk voor me. Uiten, zingen, spreken, gehoord worden .. het is niet uit mijn leven weg te denken. 
Door allerlei situaties en omstandigheden in mijn jeugd werd 'mezelf uiten' en 'gehoord worden' een enorm issue voor me. Ik deed heel erg mijn best  om gehoord te worden, om serieus genomen te worden. Ik ontdekte een 'handige manier': Ik ging hard praten. Schreeuwen. Mezelf overschreeuwen. Hmm, dat leidde tot allerlei gedonder en gedoe. Ruzies, escalaties, vriendschappen die stuk gingen, negeren of genegeerd worden, vermijden.... Ik MOEST wel leren mezelf in te houden. Maar IN me woelde, en klotste en klutste het, zat ik vol spanning, waardoor ik natuurlijk weer ontplofte en het gedoe opnieuw begon. Wat een gevecht. Wat een verwoestende negatieve vicieuze cirkel. Ik trok me terug, voelde me eenzaam, sliep slecht, of helemaal niet, was bang, paniekerig ... 

Mijn stem
Dit had zo zijn effect op mijn stem. Mijn stem klonk hees, ingehouden, krampachtig, moeizaam. Soms was ik gewoon mijn stem kwijt, en zeker later, toen ik voor de klas stond - waar ik ook ontzettend mijn best stond te doen - was mijn stem aan het eind van de dag, of de week, doodop. In het weekend had ik niet genoeg tijd om bij te tanken. Het lukte me niet meer om de hele week te werken. Ik zat vol spanning. Ik voelde wel dat kinderen in mijn klas, mensen om me heen, waakzaam voor me waren, terugdeinsden. Maar ik snapte het niet. Ik wist niet hoe het anders moest. 

Mijn stem-ontwikkeling
Ik moest er wel mee aan de slag, dat kon niet anders. De eerste stap voor mij was logopedie, om praktisch en concreet te leren hoe ik mijn stem beter, rustiger, kon gebruiken. Daarna, na veel zang en expressie experimenten, koos ik voor de opleiding tot dramatherapeut. Dat was een gouden greep! Ik leerde luisteren naar mijn eigen stem. Mijn eigen stemmen. Mijn eigen innerlijke gedonder en gedoe. Ik ging al die stemmen een plek ging geven op mijn podium. Niet achter het podium, niet in de coulissen, maar, wanneer nodig, in de spotlights. Echt alles he! Mijn vriendelijke, zachte, behulpzame stem. Mijn enthousiaste, vrolijke, beweeglijke, geïrriteerde, verontruste, twijfelende stem. Mijn agressieve, monsterlijke, melancholieke, veroordelende, zeurende,  eigenwijze, drammende, betweterige stem... Alles wat ik hoor krijgt een plek op mijn podium. En het enige dat ik doe is: luisteren: Wie is er aan het woord? Zijn het de verschillende stemmen van ANGST of is het de stem van VRIJHEID 

De vrije stem

Tijdens de opleiding tot stembevrijder leerde ik nog beter luisteren wie er in mij aan het woord was. Mijn vrijheid of mijn rem. De prachtigste liederen ontstonden in volle overgave aan het moment. Wat met stemtechnische oefeningen niet lukte, gebeurde nu als vanzelf: Mijn stem klonk steeds vrijer en gemakkelijker. En nu, tijdens de opleiding stemwerk leer ik nog meer mijn hele lichaam te gebruiken om in volle vrijheid mijn stem te laten horen. Alledrie de opleidingen zijn opleidingen waarin ik geleerd heb te luisteren naar de stem van inspiratie, creativiteit, intuitie.

Resultaat: 
     
Man, wat heeft dat alles me veel rust en ruimte opgeleverd. En keuzemogelijkheden. Begrip. Gevoeligheid. Inzicht in anderen. Zachtheid naar mezelf, en anderen.  
Mijn vriendschappen zijn veel hechter geworden, ik heb een fijne relatie, er is veel meer gezelligheid in huis. Ik slaap veel beter, en heb meer energie. Ik doe mijn werk met veel meer gemak. Bij tijden zelfs moeiteloos. Ik kan er enorm van genieten. Creativiteit borrelt en stroomt en brengt me op telkens weer nieuwe ideeen en mogelijkheden, waardoor ik 'en passant' veel creatiever met lastige situaties om kan gaan. Van een 'strenge juf' ben ik uiteindelijk een coachende, dienende, sterke leider geworden. 

Ik ben blij dat ik zo'n passende weg heb gevonden om mezelf te helpen met mijn innerlijke conflicten. Die er natuurlijk altijd nog zijn, maar niet de regie meer hebben. De regie ligt, meestal :-),  bij de waarnemer, de luisteraar, die vanuit afstemming, improvisatie, creativiteit telkens weer een Nieuwe Kijk, of een Nieuw Geluid ontdekt. Waardoor de angstige stemmen verstillen; verbaasd en verrast...   

Met deze manier van afstemmen - van kijken, luisteren, denken, voelen, en doen, - heb ik inmiddels al heel veel mensen kunnen begeleiden in hun zoektocht naar meer stem-vrijheid.

Ervaringen van anderen:

Marga: 'Jij hebt me op soepele, speelse, gemakkelijke manier inzicht gegeven. Ik was een beetje bang voor zweverigheid. Maar dat is het helemaal niet. Ik hoor dingen waar ik direct iets mee kan doen. Duidelijk. Concreet. Ik kan zien dat jij daar al heel veel mee gedaan hebt en ontdekt hebt. Het voelt heel natuurlijk om er met jou mee bezig te zijn. En ik merk nu al dat ik anders mijn zegje doe.'

Annelies: 'Ik voel me helemaal veilig bij jou. Ik merk dat je heel goed luistert, waarneemt, en checkt, en me zo op soepele wijze meeneemt in stemoefeningen die eerst best wel buiten mijn comfortzone liggen, maar die me vervolgens veel helderheid, inzicht, rust en ontspanning geven. Ik sta rustig en stevig op mijn eigen benen, zelfs voor grote groepen.'

Jelle: 'Zo, Jolanda durft! En ze neemt me er ook nog zo in mee! Lekker man, de schaamte voorbij! Dat geeft me een gevoel van kracht en lef. Onlangs heb ik nu eindelijk eens tegen mijn broer gezegd dat hij eens even zijn mond moet houden, en moet luisteren naar mij. Hij hield van schrik zijn mond. En dit gaf mij het vertrouwen dat ik, wanneer ik echt sta voor de dingen die ik wil, gehoord word.'   

Ben jij ook zo'n krampachtige, ingehouden, gespannen, en/of ontvlammende, overschreeuwende, overspoelende speler/spreker/docent op 's werelds podium? En pluk je daar vervelende, zure vruchten van? Maak gewoon snel een afspraak. Ook voor jou ligt rust en ruimte, een vrije, natuurlijke sprankelende, vlammende, creatieve stem, in het verschiet. Waarmee je, als klap op de vuurpijl, veel beter wordt gehoord. En dat is ook zeker niet onbelangrijk.

Nog even de mogelijkheden voor verder onderzoek op een rijtje:
StemAnalyse: een eerste onderzoek, met handige persoonlijke tips 
Stem-Verdieping: een verdiepend onderzoek/therapie (zie onderaan pagina StemAnalyse) 
Stem en Overwicht: workshops en trainingen voor Leiders en Leraren die zoeken naar ontspannen leiderschap
GroepsSTEMming: workshops en trainingen voor Leiders en Leraren die grip willen krijgen op groepsdynamiek
Stem Werkplaats: verschillende Stemmige Workshops die op locatie gegeven kunnen worden