ritueelbegeleider, rouwcoachIk vier het leven, hou van mensen en ik schrijf.
Account Status: Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Luisteren. Ritueel-, en verliesbegeleiding. Theologie. Schrijven. Ont-moetingen

Wat doet KOM -Vier het Leven?

Ritueelbegeleiding

Rituelen uitvoeren is ‘iets doen’ met een speciale betekenis. KOM ontwikkelt workshops en vieringen voor families, groepen, teams waar belangrijke veranderingen aan de orde zijn. KOM wil je ondersteunen bij het vorm en inhoud geven aan rituelen voor ceremonies en plechtigheden rondom deze essentiële levensmomenten. De momenten dat je iemand of iets achterlaat, moet achterlaten. Tegelijkertijd zijn het ook de momenten dat er iets nieuws gaat komen. Momenten van speciale betekenis voor jou. Het vieren staat centraal: aandacht geven aan de betekenis van die veranderingen. Je kun daarbij denken aan

  • het overlijden van een dierbare, maar ook
  • ontslag, pensioen, verlies van je gezondheid;
  • traditionele vieringen met een eigentijdse en eigen-zinnige invulling: trouwen, afronden van een huwelijk, emigratie, opname in een groep, verhuizen.

Als ritueelbegeleider ga ik in gesprek met je, op zoek naar de betekenis van die overgang. Waarom is dit moment voor jou zo belangrijk? Als vanzelf komen we dan tot betekenisgeving en een ritueel dat daar bij past. De kracht van een ritueel is dat je ‘iets doet’. Alles in je doet mee. Je voert een handeling uit en daardoor geef je ruimte aan al die dingen die niet in woorden te vatten zijn, maar wel meespelen in de betekenis van jouw moment. Een ritueel sterkt je zo in het maken van de overgang.

Begeleiding en projecten

KOM kan je individueel begeleiden, maar biedt je geen therapie. Als ervaringdeskundige (en getraind en ervaren in gespreksvoering rondom levensvragen) zet ik me graag in als sparringpartner voor mensen die  met vragen zitten rondom hun eigen rouw- en veranderproces. Ik maak gebruik van gesprekken, creatieve werkvormen, wandelen. Desgewenst kunnen we een privé-ritueel ontwikkelen en uitvoeren.

Graag ontwikkel ik projecten die te maken hebben met vitaliteit: van jou, van mij, van je buurt, dorp, stad. Want zonder mensen om je heen is rouwen, veranderen, aanpassen wel heel lastig. Leefbaarheid, duurzame ontwikkeling, samen leven en ‘iedereen kan meedoen op eigen niveau en capaciteiten’ staan centraal. Zo ben ik betrokken (geweest) bij de Stichting Borne Duurzaam!; Verbonden in Licht en KOM Drienen.

 

Ritueel begeleiden bij afscheid

Afscheid nemen van iemand die je lief is… Het is niet het makkelijkste wat een mens te doen staat in het leven. Als je geen of minder binding hebt met een kerk, religie, of noaberschap wil je misschien wel aandacht voor die traditie, maar ook vrijheid om zelf vorm en inhoud te geven aan het afscheid.

Woorden schieten vaak tekort. ‘Iets doen’ en een eigen inbreng  in dat afscheid blijkt voor veel mensen een fijne en waardevolle manier te zijn om afscheid te kunnen nemen. Het helpt hen in het verdere leven zonder die dierbare.

bekijk de video

 

Werken met rituelen

Rituelen ondersteunen je bij je proces om essentiële veranderingen of verlies te doorleven en op weg te gaan in een andere toekomst. Ik ondersteun je individueel, maar ontwikkel en begeleid ook graag vieringen, workshops en/of trainingen voor groepen, teams en bedrijven. Gezamenlijk en op eigen wijze stilstaan bij de betekenis van die verandering, het verlies. Maar ook: hoe ga jij, hoe gaan wij, weer verder?ervaar meer

Begeleiding
Als je een dierbare of iets dierbaars (gezondheid bijvoorbeeld) verloren hebt, dan weet je soms niet meer waar je het zoeken moet. Sociale contacten lukken niet zo goed, je werk is ineens niet leuk meer… Met wie kun óf durf je dan je gevoelens te delen?  Soms snap je trouwens niks van jezelf. Je vraagt je af hoe het verder moet. Het is dan fijn om met iemand te kunnen praten of te sparren, die geschoold is én zelf ervaren heeft wat verlies en rouw met je kunnen doen.

KOM wil een plek zijn waar je tot rust komt en jezelf mag zijn, waar je kunt uiten wat je bezighoudt. Dat hoeft niet alleen met woorden. Ook hier is ‘iets doen’ fijn; een passende manier om voor jezelf helder te krijgen waar je mee zit. KOM werkt met creatieve werkvormen, maar ook wandelen of het ontwikkelen en uitvoeren van een privé-ritueel kunnen deel uit maken van de begeleiding.

KOM kan je zo ondersteunen bij het zicht krijgen op jouw rouwproces, op zicht krijgen hoe je verder wil, kunt, durft….. KOM stimuleert je naar binnen te kijken.