CommunicatieadviseurIk ondersteun communicatieteams bij verandering
Account Status: Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

 
 
 
Ruim 20 jaar ervaring in corporate en interne communicatie, als leidinggevende en adviseur, in kleine en grote organisaties, in Nederland en daarbuiten.
Ik werk zeer doelgericht met gevoel voor onderlinge verhoudingen. Goed in het vertalen van strategie naar praktijk en in het consciëntieus toewerken naar een einddoel. Ik voel me thuis in mensgerichte organisaties die samenwerking hoog in het vaandel hebben staan.

 
Visie
 
De uitdaging van het communicatievak ligt voor mij in de verbinding met andere vakgebieden, met andere lagen in de organisatie, met integraal denken en doen. Verbinding is een voorwaarde voor succesvolle organisaties. Communicatie is daarin de onmisbare factor.
 
Motivatie
 
Een communicatie-aanpak die onmiskenbaar bijdraagt aan de doelstellingen van een organisatie of project, dat is mijn ambitie. Het motiveert mij om dat in elk project en elke organisatie te bereiken. Waarbij afwisseling tussen denken en doen, strategie en praktijk, én tussen diverse communicatiedisciplines het werk écht leuk maakt.
 
 
“Tom is een zeer gedreven professional die zich goed inleeft in de vraag en vervolgens zeer creatief én interactief te werk gaat. Op Tom kun je bouwen en vertrouwen. ”
Annemieke Nijhof
voormalig CEO Tauw Group
Lid RvC De Nederlandsche Bank
 
"Tom is een communicatieman bij uitstek. Hij is een kei in het van A tot Z begeleiden van grote (verander)trajecten. Doordacht en deskundig weet hij altijd het overzicht te houden."
Edmee Jongkind
Eigenaar Goeie Tekst!
 
“Tom weet in een complexe situatie de rust te bewaren, mensen met elkaar te verbinden en vertrouwen te wekken. Hij werkt snel en secuur, is flexibel en heeft oog voor de menselijke kant.” 
Helmi Rutten
HR-manager
Werk en Inkomen Lekstroom
 
 

Laatst vroeg ik een verandermanager hoe zij de samenwerking met communicatieteams ervaart. "Matig," antwoordde ze. O? Ze grijpen te snel naar middelen, meende ze, duiken te snel de content en creatieve concepten in. Het brede perspectief dat nodig is in verandertrajecten is onvoldoende ontwikkeld.

Woorden van gelijke strekking lees ik in een scherpe blog van Gary Grates van het American Institute for Public Relations: " This failure to improve and strengthen internal communications in support of change management initiatives is a key contributor to their mediocre results. "

Hmm. Ik hoor en lees het vaker. Schiet communicatie tekort in verandertrajecten? In mijn optiek schiet communicatie tekort als er onvoldoende verbinding is met gedragsdoelen.

Verandering uit zich in gedrag, in wat mensen doen of niet doen. 

Sociale beïnvloeding speelt daarin een grote rol. Gedrag is besmettelijk. ' Mensen zijn alleen geïnteresseerd in wat degene naast hen doet en zegt ,' aldus Mark Earls in zijn boek ‘De Ultieme Kudde'. ' Niet in de feiten ,' schijft hij erachteraan.

Je hebt dus niet alleen woorden nodig om verandering te bewerkstelligen, je hebt gedrag nodig. Als je je een organisatie voorstelt als een verzameling kleine netwerken die onderling verbonden zijn, dan heb je mensen nodig die in die netwerken het gewenste gedrag gaan vertonen, het gedrag dat je hebt vastgesteld als uitkomst van de verandering. Deze pioniers zullen anderen in hun netwerk 'besmetten' met hun gedrag en op die manier komt langzaam in elk netwerk, en daarmee de hele organisatie, verandering tot stand.

Klinkt simpel? In theorie is het dat ook. (Lees bijvoorbeeld 'Viral change' van Leandro Herrero.) De praktijk is echter weerbarstig en verlangt voorwaarden. Harde voorwaarden, anders blijft er niets over van die 'sociale besmetting'.

In mijn optiek is de allerbelangrijkste voorwaarde deze: versterk het gewenste gedrag.

Hier gaat het vaak mis. Gedrag wordt onvoldoende versterkt, of het verkeerde gedrag wordt versterkt. Met 'versterken' bedoel ik: waarderen, belonen, faciliteren, zichtbaar maken, etc. Alles wat bijdraagt aan de totstandkoming en instandhouding van het gedrag dat nodig is voor de verandering.

Het management speelt uiteraard een grote rol. Het management heeft diverse middelen én de formele autoriteit om gedrag in de organisatie te belonen of te ontmoedigen. Hoewel in mijn ervaring de 'alignment' in woorden, in het vertellen van het verhaal van de verandering, vaak goed gaat, blijkt congruent gedrag een stuk moeilijker.

Gedrag wordt pas overgenomen als het zichtbaar is en iets oplevert. 

In een verandertraject schiet de afdeling Communicatie tekort als er uitsluitend aandacht is voor de communication-to-all strategie. De kans dat een verandering slaagt is groter als Communicatie strategische allianties weet te smeden:

  1. Met het management: hamer op congruentie in woord én daad. De alliantie met het management is nodig om de daad bij het woord te voegen: wat is het gewenste gedrag en hoe gaat het management dat versterken?
  2. Met de pioniers: hef ze op het schild. De alliantie met de pioniers is nodig om hen te verenigen, ondersteunen en zichtbaar te maken in de organisatie

Succesvolle communicatie bij verandering weet het verhaal van de verandering te verbinden met gedrag: vaststellen, versterken én zichtbaar maken van het gewenste gedrag. Dat vraagt een andere rol van de afdeling Communicatie in verandertrajecten. Een rol waarin de interne communicatiestrategie gepaard is aan strategische allianties met management en pioniers.